Oct 21, 2011

Android Setting untuk Broadband

Kali ni nak share tentang setting Broadband pada handphone canggih... guna android.. tapi tak ada internet sebab guna prepaid.. nak ada internet kat android tu, confirm² dia makan prepaid terBAEK punya..sampai kering~! aku penah kena kot. topup rm10. duduk 5minit main internet... KONG!!! habis~ pergh~!! menangis! T_T . Second option, subscribe lah prepaid broadband Daily, Weekly or Monthly. so, mmg dia takkan makanlah prepaid tuh.. n_n. nak tanya mna yang murah~? pandai²lah cari eh... aku gna DiGi je..

Tapi, mna kawan² yang dah ada broadband tu.. selalu nak guna internet, kenalah cocok dongle modem tu kat laptop/desktop tuh...apa kata, sekali sekala.. kita beralih angin sikit.. untuk guna internet tu kat Android yang kita ada tuh~ baru nyaman orang kata~ internet dimana-mana saja kita berada... (selagi ada coverage) Ada yang dah try~? tapi tak menjadi?? dah setting ke belum hp tu?? haa... kenalah setting sikit hp tu ye~ n_n

Pada sape² yang dah ada broadband tapi tak dapat nak connect tu boleh refer setting kat bawah ni. Setting ni dimasukkan pada mobile network setting pada tab access point.

  1. From Home screen, find and tab Settings.
  2. Go to Wireless & networks > Mobile networks > Access Point Names.
  3. Tap Menu key.
  4. Tap New APN.
  5. Tap Name and then tap the Name text field to enter the name of the network profile you want to create*. Tap Done > OK.
  6. Tap APN and then tap the APN text field to enter the access point** name. Tap Done > OK.
  7. Tap and enter all other information required by your network operator.
  8. Press the Menu key and tap Save.
 Change the following setting, depend on your operator service.

Celcom Broadband

*      Name : celcom broadband + mms
**    APN  : celcom3g
        MMSC : http://mms.celcom.net.my
        MMS proxy : 010.128.001.242
        MMS port : 8080

        APN type = internet + mms (if this setting is available)

DiGi Broadband

*      Name : digi broadband
**    APN  : 3gdgnet
        APN type = internet (if this setting is available)
 
Maxis Broadband


*      Name : maxis broadband
**    APN  : unet
        Username = maxis
        MMSC = http://172.16.74.100:10021/mmsc
        MMS proxy = 202.75.133.49
        MMS port = 80
        APN type = internet + mms (if this setting is available)

 p/s : not so sure for maxis, but worth it to try (=

One more thing~ jangan lupa untuk ON mobile network

  1. From Home screen, find and tab Settings.
  2. Go to Wireless & networks > Mobile networks > Check the Mobile network box.
 OR




Hold down "End Call" button for 2 second and tab on mobile network to switch it ON.





Done! have a try and enjoy~!! (=
 



2 tindakbalas kimia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top