Nov 29, 2010

:: Mulut Mencarut ::

Ini kisah teladan untuk dikongsi bersama², cerita ni pasal sorang hamba Allah yang mulutnya selalu cakap benda celupar@cakap benda tak baik.

Si A (bukan nama sebenar) mmg suka cakap benda² yang tak elok tu. asal die tak puas hati atau marah..mulalah keluar perkataan tu bertalu² macam peluru.

nak dijadikan cerita, satu hari tu die lambat untuk pergi ke kerja. Jadi,die pergi naik motosikal sahaja. pasal boleh elak sikit daripada kesesakan lalu lintas. (: dengan tergesa² die terus hidupkan engin motornya dan bertolak.

TAPI~

nasib tak menyebelahi dia.. malang tak berbau.. sedang die syok² menunggang motor tu, die dilanggar oleh sebuah kereta dari tepi. motor tercampak.. die terpelanting..

waktu die dilanggar tu..perkataan pertama keluar dari mulut dia adalah Pan**t!! lagi menyedihkan.. die meninggal di tempat kejadian~ tanpa sempat mengucap@menyebut kalimah Allah. nauzubillah~

"Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud: Sesiapa yang kamu temui di sebalik kebun ini yang mengucap La Ilaha Illallah dengan hatinya yakin terhadapnya, maka khabarkanlah ia akan dimasukkan ke dalam syurga. (Riwayat Muslim)."

jadikanlah cerita Si A ni sebagai pengajaran dan iktibar untuk kita yang masih hidup..jagalah tutur kata kita. insya'allah sentiasa mendapat berkat dariNya. Wallahualam.

Sekian, terima kasih.

4 tindakbalas kimia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top